2016. június 14., kedd

Cigája juh

A cigája Magyarországon megtalálható juhfajta. Erről árulkodik elnevezése is: zombori juh , oláh juh , de hívták berkének is. Közismert elnevezése a román . A feltehetően kisázsiai eredetű cigája juhok a Balkán félszigetről kerültek hazánk területére a 18. A tejelő cigája változatot Bács-kiskun .

Szélesebb körű elterjedését valószínűleg a . Az elmúlt háromszáz év során jól . Az elsősorban a Balkán-félszigeten elterjedt cigája tenyészterülete magában foglalja Erdély déli részét, a Bánátot, valamint a felvidéki Bars és Gömör . A tünetmentes juhok között, a suffolk és merinó fajtákban volt a . A hazai juh- és kecsketenyésztés gazdaságilag nem különösebben. A racka, cikta, cigája juhok , valamint a parlagi kecske igénytelenségét és . A bio állattartásban a cigája juh kiemelkedő jelentőségű lehet.

Ellenálló, származása révén kultúrtörténeti érték, jól tejel és megfelelő . MindeközbenHárom egészséges cigája juh született a debreceni állatkertben: február 20-án egy kos és egy jerke, majd 22-én egy újabb. Fajtatiszta cigája juhok törzstenyészetből eladók! Ez az alapvetően hegyi juh nagyon jól alkalmazkodott az alföldi kör- nyezethez és rövid idő. Cimkék: zigána, cigan.


Debrecen - Minden évben, a tavasz közeledtével az állatsimogató népszerű lakói , a cigája juhok újszülöttekkel örvendeztetik meg a . Mezőhegyes a cigája juh mintaközpontja. Csanádi József Fenyvessy József Bajúsz Ildikó: Cigája anyajuhok. A vizsgált két év átlagában a cigája juhok tejének, a teljes fejési . Akasztón tanácskoztak nemrégiben az őshonos cigája juhtartók, melyen az ország összes jelentős tenyésztője . Pleveni Fx Keletfríz keresztezett juhok tejelését és tejösszetételét vizsgálva. A fajtát ( 59. kép ) bolgár Pleven város környékén tenyésztették ki a cigája anyák keletfríz, awassi és suffolk kosokkal történt keresztezésével.


Cigája juh Dani János makó-rákos-i juhászatából származott. A kiállításra hozott juhok zöme a verespofájú cigája fajtából való. A Suffolk húshasznú juh , de bírja a háromszéki körülményeket?

Délkelet-Európa másik nagy jelentőségű fajtája, a cigája juh is délről, a törökökkel érkezett hazánkba. A Kárpátok vidékének juhtenyésztését a 18. Juh - és Kecsketenyésztő Szövetség őshonos szakbizottsági elnöke, Földi Gyula. A néhány hetes jerkék . Az országban ma már kevesebb, mint kétezer darab ilyen juhot tartanak . Fotó: Csatlós Norbert. A minőségi problémák miatt a magyar gyapjúválogató üzemek bizalmatlanok.


Attól félnek, hogy a szó szoros . Tárgy, tartalom, célközönség. Nagyerdei Kultúrpark. Az új juhok részben azért érkeztek a pusztára, hogy a látogatók ezzel a. Zigaja, cigárka, berke, tigáiá, oláh juh. Nemzeti Parkunk cigája törzstenyészetét a Magyar Juh - és .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.