2020. január 13., hétfő

Szűrkészítő

Icuka oly alázattal beszélt mindannyiszor édesanyja és az ő különleges hivatásáról és oly szerényen az elismeréseikről, a szűrkészítés által . Számos közéleti személyiségnek - köztük Papp Lajos szívsebésznek és a néhai II. János Pál pápának - készített cifraszűrt Zalai Károly, . A szűr jelentése kettős, mely egyrészt az anyagot, szűrposztót, másrészt pedig az ebből a szűranyagból készült, és ugyancsak szűrnek nevezett kabátféle . Derecskén lakik és dolgozik Erdei Lajos népművész, szűrkészítő mester. Negyvenegy éve dolgozik a kihaló félben lévő szakmában és neveli az utánpótlást. Mint megtudtuk, bármily furcsa, egy szűrkészítő szerint napjainkban sokkal nagyobb divat a szűr használata. Mitől láthatatlan egy szűrkészítő műhely?


A választ megtalálja legfrissebb összeállításunkban, mely egy különleges alkalomból készült. Kettős jelentésű szó. Egyrészt anyag, szűrposztó, másrészt pedig az e szűranyagból készült, s ugyancsak szűrnek nevezett kabátféle felsőruha. A program során rövid filmet tekinthetnek meg az érdeklődők a szűrkészítésről, ezt követően Csibi Gyuláné Ica néni mutatja be az ősi mesterséget. Szűr viselet – címmel.


Bak Zoltán, szűrkészítő pályamunkája Debrecenből. A szűr újjáélesztésében komoly szerepet vállaló, autentikus motívumokra . A kortárs szűrszabók számbavétele, egy képviselőjük, Papp László munkásságának bemutatása, a jelenkori szűrkészítés és -viselés okainak, a megrendelők . Bakonyjákó - Hosszan tartó súlyos betegségben február 2-án elhunyt Zalai Károly, szűrkészítő mester. Mintegy kétszáz versenydarab érkezett a szűrkészítő pályázatra. A városnapi eseménysorozathoz kapcsolódva, nyolcadjára rendezték meg a . Ajándék tárgyak Békés megyei. Porkoláb Ferenc szűrkészítő kiállítása.


Bohos Tamás bőrműves. Fazekas Heléna csuhéfonó. Horváth Péter fafaragó. Illésné Bakányi Mária mézeskalács-készítő. Gyenei Józsefné szűrkészítő , sz.


Be van az én szűröm ujja kötve. Minden jog fenntartva. ApróhirdetésOnline játékok.


Papp László (jobbra) szűrkészítő , pásztor mesterségéről tart bemutatót, egy diák pedig felpróbálja az ősi viseletet. Hol mutathatnánk meg . Szegedi Tudományegyetem Biológus, . Papp László hangsúlyozta, hogy nem csak a hagyományőrzés miatt tartja fontosnak a szűrkészítést , lényeges az is, hogy az eredeti módszerek .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.