2018. december 17., hétfő

Császárfa ültetése magról

Galagonya, Crataegus, Több faja és hibridje is alkalmas díszfának. Koronájának neveléséhez nem igényel metszést , kezdetben szabályos, majd . Ehető, édes termése szederszerű. A napos, meleg helyeket kedveli, talajban nem válogat.


Rendszeres metszéssel szép, sűrű növényt kapunk, szoliternek kiváló . Egy sor csonthéjas gyümölcsöt, díszfát , díszcserjét szemeznek rá.

A császárfa ugyan nem szerepel a jogszabályi háttér szerint is tiltott fajok között, ám tudományosan . A rózsafélék családjába tartozik, a városokban díszfának ültetik. Európában díszfaként ismerik, Kínában, Japánban a császárfa faragása művészeti ág. A császárfa jó ellenálló képességű fa, elviseli az átmeneti szárazabb időszakokat , a városok kedvezőtlen klímáját és szennyezett levegőjét. Díszfának is ideális.


Törzse alacsonyan ágazik el, vagy törzsre oltva magas koronájú díszfát kapunk. Napos, fekvést, valamint. Metszeni , tavasz végén, a virágzást követően.

A városi klímát jól tűri. Már az első évben meghagyhatjuk a díszfának nevelt fa. Egy nálunk nem őshonos, de díszfaként egyre gyakrabban. Akkor megnyugodtam, ilyen is, olyan is sikeredett, sőt a díszfának valót vissza sem vágtam.


A kínai császárfa ibolya illatú, gyönyörű, lila virágaival májusban gyönyörködtet, majd hatalmas leveleivel díszít. Császárfát szállítjuk, ültetjük. Sziasztok egy kèrdèsem lenne a fa csúcsàt vissza lehet metszeni tavasszal ,hogy el àgasodjon? Ha díszfának ülteti és fontos a virág is, célszerű tomentosát ültetni. Nyíregyházán hol tudok császárfa csemetét vagy palántát venni?


Ha növekszik minden tavasszal vissza kell metszeni annál jobban nő és sűrűsödik. Ajánlom azoknak, akik szeretnének díszfát telepíteni a kertjükbe, de nem. A szakszerű metszéssel a védekezési zónát kíméljük és ezáltal elősegítjük a. Elég lassan növő fa, de idős korára azért terebélyes lesz, bár metszéssel alakítható. Felhasználása: A metszést jól tűri, ezért nyírott.


Hogyan válasszuk ki a megfelelő díszfát ? A gömbfák metszés nélkül is megtartják lombozatuk alakját. Parkokban szívesen ültetik díszfának , de fája is értékes: egyenes erezetű és. Európában és Észak-Amerikában díszfának ültetik parkokba és botanikus kertekbe.

Paulownia tomentosa (P. imperialis) – Nagylevelű császárfa. A gömb tuja metszését , visszavágását ismerheted meg ebben a videóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.