2018. december 14., péntek

Vegyes kapcsolás alkalmazása

Ilyenkor csillag-delta vagy delta-csillag átalakítást kell alkalmazni. Kísérlet és következtetés. Az ellenállások alkalmazása. Jegyezzük meg, hogy soros kapcsolás esetén az egy ellenállásra eső feszültség arányos az ellenállással.


A feszültségosztó az ellenállások soros kapcsolásának egyik legfontosabb alkalmazása. Két egyszerű vegyes kapcsolás. Soros kapcsolást szoktunk alkalmazni karácsonyfaizzók esetében, kapcsolónak az áramkörbe való elhelyezésekor, indító-ellenállással ellátott elektromotor . Ezért ezeket vegyes kapcsolásoknak nevezzük.


A vegyes kapcsolások jellegzetessége, hogy nincs olyan összefüggés, amelynek. Az áramforrás és helyettesítő kapcsolása. A szuperpozíció elve lineáris hálózatok számításaihoz alkalmazható. Egyszer˝u vegyes kapcsolás feszültséggenerátorral.


A hídkapcsolás egy alkalmazása : ellenállás-mérés. Az alaptörvények alkalmazása. Ellenállások kapcsolása feladatok. Határozd meg az ered ő. A félvezetős áramkörökben alkalmazott , kis teljesítményű és ezért kis méretű ellenállásokon a. Feszültséggenerátorok párhuzamos kapcsolása. Kirchhoff törvényeket számításokban és mérési feladatokban alkalmazni ,. Elektrodinamikus műszerek alkalmazása.


Hídkapcsolás ( Wheatstone), kiegyenlítés feltétele, híd kapcsolás alkalmazása. A két kapcsolás kölcsönösen átalakíthatók egymásba: a csillagkapcsolás. Vegyes gerjesztésű generátor. Itt a komplex vektorok alkalmazásával jelentős, a gyakorlat számára is.


Kapcsolási rajzok, témakörök szerint csoportosítva: alapáramkörök, műszerek, hangfrevencia, rádiófrekvencia, mikrovezérlő, vegyes kapcsolási rajzok. Alkalmazása csak olyan helyzetben célszerű ahol ez nem okoz gondot. A mosfet feladata a terhelés leválasztása a GND kapcsolásával. Mérésekkel, illetve elméleti úton is igazolható, hogy soros kapcsolásnál a rendszer eredő ellenállása ugyanakkora, mint az egyes fogyasztók ellenállásának . Ha Rb = Rk, akkor a megoldás a vegyes kapcsolás alkalmazása.


Képletek alkalmazása , relatív, abszolút és vegyes. Kondenzátorok soros, párhuzamos, vegyes kapcsolása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.