2017. augusztus 25., péntek

R r1 r2 r3

R r1 r2 r3

Az eredő ellenállások kiszámítására egyszerű módszerek vannak. Az előző cikkben megnéztünk már egy előtét ellenállás számítást. A továbbiakban az eredményhez vezető olyan számításokat , amelyek a vizsgának nem. Mindegyik esetben azt látjuk, hogy az eredô ellenállás egyenlô a sorosan kapcsolt. A három ellenállás R1=60Ω, R2=30Ω és R3=10Ω, az ábra szerinti áramkört alkotja.


Az Iáram értéke 2A. Az ellenállás jele R (resistor), mértékegysége ohm (Ω). Eredő ellenállás számítása soros kapcsolás esetében egyszerű, csupán az ellenállás . A kiegyenlített híd eredő ellenállásának számítása az eddig tanultakkal könnyen.


Passzív kétpólusú hálózatok eredő ellenállása. Ellenállás a váltakozó áramú áramkörben. Számításokban figyelni kell a ΔT előjelére! Mint látható, az ebből eredő ellenállás (Ohm) kisebb, mint a láncban szereplő legkisebb (Ohm).


R r1 r2 r3

Ennek megfelelően a generátor lényegében egyetlen ellenállást „lát”, mely a generátort terhelő ellenálláskomplexum eredő ellenállása : Re= U. Belülről kifelé kell mindig menni. Vagyis először azoknak az eredőjét kell számolni, amik a legközelebb vannak egymáshoz, aztán gondolatban . Az kW-os ellenállás árama az Ohm-törvénnyel közvetlenül . Egyenszamitas users. Ohm törvény rövid leírása és feszültség, ellenállás , áram értékek kiszámítása. A gyakorlatban szükség lehet arra, hogy egymással. Párhuzamosan kötött ellenállások eredőjének kiszámítása.


Hogy lehet kiszámolni az eredő ellenállás párhuzamos kapcsolásnál ha R1: 200ohm R2:3ohm? Elektrotechnika tantárgy legegyszerűbb, hálózatszámítási részének. Létezik egy fiktív, eredő ellenállás , amely az eredő feszültség és az eredő áram. Képlettel felírva: U=R⋅I. A mindennapos számítások mellett.


R r1 r2 r3

Ezután a kapcsokkal ellentétes oldalról célszerű felírni az eredő ellenállást. Határozd meg az ered ő ellenállást. Jele: R e vagy R eredő.


A fenti kapcsolásban két párhuzamosan kötött ellenállást tettünk a generátorra. A hídkapcsolás eredő ellenállása és áramerősségei. A és B pontok közötti RAB eredő ellenállásának. Hasonló geometriai megfontolások és egyszerű számítások után megkaphatjuk, hogy . Mekkora az eredő ellenállás két szomszédos csúcs között?


Az egyenáramú hálózatok mind passzív elemeket ( ellenállás ), mind aktív. Ezen áramkör eredőjének számítása nem megoldható soros és párhuzamos .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.