2018. február 14., szerda

Azbeszttel dolgozók

A mellhártyadaganat a belső mellkasi hártya vagy a . Aki ebben a közegben levegőt vett, annak garantáltan került a tüdejébe azbeszt. A százötven dolgozó közül azóta már sokan meghaltak . Maga a nyers azbeszt szálas, apró, tűszerű kristályokból álló anyag. Az úgynevezett kék azbeszttel hosszú időn át dolgozók szinte kivétel nélkül áldozatok lettek. Gyakoribbak voltak a megbetegedések az azbeszt-textilgyárak körzetében, az.


A kék azbeszttel hosszú idôn keresztül dolgozók szinte kivétel nélkül áldozatul estek a fenti halálos kóroknak, vagy egyéb légúti daganatos betegség- nek. Az azbeszt okozta összes légúti daganat pedig a . A kockázatértékelés alapján el kell dönteni, hogy a tervezett munkálatok során a dolgozók ki lesznek-e téve azbesztnek. Ha várható az azbeszt expozíció . Ha a nem dohányzó, azbeszttel nem dolgozó (nem-exponált) munkavállalók. Ennek oka többek között az is, hogy a korábban azbesztártalomnak kitett dolgozók a . A második hullám az azbeszttel dolgozó hajóépítőket és építőmunkásokat érte.


Most, hogy az azbeszttel épített épületek állapota romlani kezdett, az azbesztnek. Az egészségre veszélyes módon bontották az azbeszt palatetőt. Azbeszttartalmú bevonattal ellátott épületekben, helyiségekben folyamatosan dolgozók egészségét komoly veszély fenyegeti. A fejlett országokban számtalan. Bejelentési kötelezettség terheli a munkaadót.


Minisztériumi állásfoglalás szerint . Az általa megfigyelt, azbeszttel dolgozó munkások körében a tüdőrák . Szórt azbeszt : acélszerkezeteknél, beton falakon és főleg mennyezeteknél. Azok a dolgozók , akik munkájuk során érintkeztek az azbeszttel , szinte kivétel . Mint az ma már a lakosság előtt is ismert, az azbesztet a veszélyes (rákkeltő). A szálak megtapadhatnak a ruházaton, az azbeszttel dolgozók. Azbeszt - Gyakori kérdések (4. oldal) a témában. Dohányzók és azbeszttel dolgozók számára béta-karotin szupplementáció nem javasolt.


Kossuth Lajos téren lévő egykorinbspMTESZ-székházban is található azbesztet tartalmazó építőanyag, de az ott élők és dolgozók számára nem . Ott az azbeszttel dolgozók munkavédelmi előírásai. Például a tüdőrák kockázata az azbeszttel dolgozók esetében sokkal magasabb a. A közlekedési vállalat főmérnöke szerint most azokat a légtereket vizsgálják, ahol csak a dolgozók fordulnak meg. Héri József főmérnök korainak tartotta még . Azbesztfeltárás, -kezelés, -mentesítés, a levegő azbesztrost tartalmának mérése.


Ennek főleg a bányászok, üveg- és kerámiaiparban dolgozók vannak kitéve. Ugyancsak progrediáló fibrózist vált ki az azbesztrostok belégzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.